April 30, 2020

Zichtlijnen


Christa Christman heeft een aantal mooie plaatjes van de Banckspolder naar het blog gemaild. Één daarvan is genomen ter hoogte van de bank van Banck. Een plek waar vele toeristen komen, een 'point of interest'. 
Wat zou de invloed op een dergelijke foto kunnen zijn als we de uitbreiding van het bedrijventerrein aan het Melle Grietjespad met behulp van een 3D programma toevoegen.

Op een plat vlak is de kaart van Schiermonnikoog geprojecteerd. De busremise die in de plannen niet meer is dan een parkeerplek voor zes bussen met een overdekte wasplaats, ligt hier op de plaats van de voormalige manege aan bedrijventerrein van het Melle Grietjespad. Het ‘bouwbedrijf’ en de ‘overige bedrijfjes’ liggen op onteigende grond van boerderij Springfield; geheel volgens de plannen van dit college. De verbindingsweg sluit op deze uitbreiding aan vanaf de Reeweg. Het bouwbedrijf en de overige bedrijfjes zijn op zeer eenvoudige wijze, maar in verhouding tot de kaart, weergegeven met 3D bouwblokken. Voor het oppervlak van het bouwbedrijf is uitgegaan van het totaal aan oppervlak dat nu in gebruik is aan de Noorderstreek.


Er is in het 3D programma een camera neergezet op de plek waar vandaan de oorspronkelijke foto is genomen. Vanuit deze camera is de foto teruggeprojekteerd op de 3D omgeving.  Het resultaat laat zien hoe de plannen van dit college uitpakken op een voorheen prachtig dorpstafreel. Een groot deel van het beschermde dorpsgezicht is nu aan het oog onttrokken.


bunk timmer


De Banckspolder

 foto's Christa Christmann










April 28, 2020

Schiermonnikoog, mooi...houwen zo!

Actievoerder uit Assen showt een artikel uit de jaren '80 van een plaatselijke winkelier met vooruitziende blik. Mooi, houwen zo!



April 25, 2020

Ingestuurde post, Dorpsbode 73ste jaargang nummer 9, de niet ingekorte versie.

Busremise

Terwijl als gevolg van de coronacrisis veel eilandbewoners zich ernstig zorgen maken over hun gezondheid en inkomen en eilander bedrijven zware financiële klappen incasseren, gaat het politieke leven gewoon door. De gemeenteraad werd onlangs op de hoogte gebracht van een megaproject.
Een echt project met een echte reeds ingehuurde projectleider. De kostenteller is dus al gaan lopen en de vraag is uit welk potje dit project betaald gaat worden. Bij mijn weten heeft de raad hier nog geen budget voor beschikbaar gesteld.
Het project bestaat uit een aantal onderdelen. Daarvan zijn de aanleg van een verbindingsweg tussen het Melle Grietjespad en de Reeweg en de uitbreiding van het bedrijventerrein aan het Melle Grietjespad oude bekenden. Deze plannen sneuvelden in 2012 al bij gebrek aan maatschappelijk draagvlak en grote financiële consequenties voor de gemeente (lees: burgers). Nieuw is de verplaatsing van de geplande busremise naar het bedrijventerrein aan het Melle Grietjespad met annex daaraan het autovrij maken van het gebied van de Middenstreek, Reeweg en Nieuwestreek.
Waarom de busremise niet meer op de locatie aan de Knuppeldam wordt gevestigd, zoals een meerderheid van de raad in oktober 2017 voor ogen had, is onduidelijk. Op aanraden van een onafhankelijke ambtelijke projectgroep (provincie en gemeente), die een vijftal locaties had onderzocht en de voorkeur had uitgesproken voor de locatie Knuppeldam, besloot de raad destijds unaniem dit advies te volgen. Het nieuwe gemeentebestuur (college) is blijkbaar van mening veranderd en de provincie lijkt hen lijdzaam te volgen.
Deze nieuwe en naar mijn mening onlogische locatie aan de westzijde van ons dorp betekent een totaal andere routing die het busbedrijf in de toekomst zal moeten gaan rijden.
De bestaande route stamt nog uit de 80er jaren en werd mede door Sieger Rozendaal ontwikkelt. Deze efficiënte route heeft zich decennialang bewezen en maakt, naast de tomeloze inzet van de chauffeurs, het mogelijk dat er jaarlijks meer dan 350.000 reizigers van en naar de boot worden gebracht en zorgt ervoor dat de exploitatie van het busvervoer winstgevend is. Deze aanpak levert tevens een onmisbare bijdrage aan het autoluwe karakter van Schiermonnikoog. Het goed functionerende busvervoer draagt bij aan minder verkeersbewegingen op het eiland door particulieren en taxi’s.
Door de bijkomende dwingende wens van het college om het gebied Middenstreek, Nieuwestreek en Reeweg autovrij te maken is de aanleg van een dure verbindingsweg naar de busremise noodzakelijk, om zo de bussen uit dit gebied te weren. Een weg die door een laatste stukje Bancks Polder loopt dat nog redelijk onaangeroerd is en in de Cultuur Historische Verkenning vermeld wordt als het laatste overgebleven gebied waar dorp nog aan de polder grenst. Dit schaarse bezit zou je juist moeten koesteren.
Daar blijft het niet bij: Ook een niet geringe verbreding van het Melle Grietjespad (de rondweg wordt compleet) en andere infrastructurele aanpassingen binnen het beschermde dorp zijn noodzakelijk om het doel te bereiken.
Maar wat wil men uiteindelijk bereiken? Autovrij is een utopie in een gebied dat een bestemmingsgebied is. Wie kunnen een ontheffing krijgen?
Bewoners van dit gebied, winkeliers, de toeleveranciers die moeten laden en lossen, de postbezorger, de pakkettendienst, bouw- en installatiebedrijven die in het gebied aan het werk moeten, de gemeentelijk dienst, de hulpverleners en de politie. Ook de hotelbussen en taxi’s zullen gasten naar de eindbestemming blijven brengen.
Kortom: iedereen krijgt een ontheffing… behalve de bus.
Door de verandering van de busroute, zal de verkeersdrukte zich verplaatsen naar andere plekken in ons dorp. Wat dacht u van de kruising Badweg/Langestreek en Langestreek oost en Oosterreeweg. Daar kan men een forse toename verwachten.
Ik concludeer dat de verplaatsing van de busremise naar het Melle Grietjespad een slechte zaak. Het leidt tot een andere routing met langere - en dus duurdere - reistijden. De efficiënte en daarom winstgevende exploitatie van het busvervoer op Schiermonnikoog komt hiermee in gevaar. De dienstbaarheid aan de gast wordt fors verlaagd waardoor gasten gaan kiezen voor alternatieve vormen van vervoer.
Voor een gemeentebestuur zou de afweging van kosten en baten snel gemaakt zijn: het beoogde doel wordt niet behaald ondanks een groot financieel offer. Gemeenschapsgeld kan je beter benutten. Hopelijk valt het kwartje op tijd bij gemeente en provincie en stoppen ze deze nutteloze geldverspillende actie, en gaan ze door met het ontwikkelen en realiseren van de beste locatie voor de busremise: aan de Knuppeldam. En hebben ze zodoende respect voor de cultuurhistorische waarde van dat stukje Bancks Polder.

Harm Carrette

Spandoek aan het Melle Grietjespad









De Dorpsbode van 15 juli 2012








De Dorpsbode van 1 juli 2012









De Dorpsbode van 15 mei 2012






De Dorpsbode van 1 mei 2012











De Dorpsbode van 15 april 2012







De Dorpsbode van 1 april 2012













De Dorpsbode van 15 maart 2012






Nieuwsbrief 16-2020 (24 april)

Uit de nieuwsbrief.

"Steun voor eigen zuivellijn Schiermonnikoog
De zeven boeren en de zuivelcoöperatie op Schiermonnikoog krijgen een provinciale subsidie om hun omschakeling naar natuurvriendelijke landbouw verder gestalte te geven. Voor het project Schiermonnikoger landbouwtransitie 2020–2021 stellen Gedeputeerde Staten € 164.000 beschikbaar. De Vereniging Boerenbelang Schiermonnikoog en Zuivelcoöperatie Schiermonnikoog zetten een eigen zuivellijn op, inclusief een nieuwe zuivelhoeve. Met een eigen productielijn moeten de inkomsten van de boerenbedrijven bij een kleinere veestapel op peil blijven. Daarnaast is het geld bestemd voor de ontwikkeling van biodiversiteit in de Banckspolder. Ook wordt de verwerking van de organische reststromen op het eiland mogelijk gemaakt. Daarmee verbetert de bodemkwaliteit in de polder sterk."


De nieuwsbrief spreekt van zeven boeren. Dat is vreemd want één van de boeren is al geruime tijd uit het overleg gestapt. De plannen om hun grond te onteigenen voor de uitbreiding van een bedrijventerrein en een weg te leggen in het laatste ongeschonden stukje Banckspolder, staat voor hen diametraal met de ontwikkeling van biodiversiteit in diezelfde Banckspolder.




Draaicirkels

De wethouder spreekt van een probleem met draaicirkels van bussen mbt de remise aan de knuppeldam.
Een simpele proef met simulatie software geeft overeenkomstige resultaten als een test die Arriva in het echt heeft uitgevoerd. ‘De vrienden van de Banckspolder’ vragen zich dan ook af, op welk probleem met draaicirkels de wethouder doelt?









April 24, 2020

Verbindingsweg en Uitbreiding Bedrijventerrein Melle Grietjespad


Schiermonnikoog, 24-04-2020


Uitbreiding Bedrijventerrein Melle Grietjespad
Locatiekeuze nieuwe busremise
Realisatie verbindingsweg door Banckspolder

Drie voornemens van het College Schiermonnikoog, die met elkaar in verband worden gebracht om elk voornemen op zichzelf te versterken. Ra, ra, wie houdt wie voor de gek?

De uitbreiding van het Melle Grietjepad is op zich niet noodzakelijk. De manege is verplaatst, de oude manege kan worden afgebroken en daar kan zich een bedrijf vestigen. Welk bedrijf is niet zo interessant, want er zijn geen bedrijven die qua ruimte echt op slot zitten.
We weten dat Bouwbedrijf Dijkstra zich er graag wil vestigen, maar dat zou op de plek van de oude manege kunnen zijn. Hoewel, dat bedrijf zou zich o.a. om zwaar verkeer door de dorpskom beter kunnen vestigen op een locatie bij het terrein van Ridder en de Omrin. Dan blijft er op het MG-terrein plek over voor wat loodsen en opslag. Verplaatsing van het Bouwbedrijf uit het dorp biedt wel perspectief voor woningbouw voor jongeren. Dat zou een optie kunnen zijn, maar Dijkstra kennende zal die zowel het ene willen; verplaatsing met financiële steun van de gemeente, als het andere willen; het verbouwen van zijn gebouw en terrein aan de Noorderstreek tot vakantieappartementen. En het treft dat hij vrienden in het College heeft zitten.

In 2017 is gekozen voor een nieuwe locatie met ingang aan de Knuppeldam voor de busremise, omdat de oude locatie niet geschikt is voor het aantal elektrisch bussen dat momenteel in gebruik is. Die locatie sluit nauw aan bij de gebouwen voor de Brandweer en Ambulance. In 2018 is daarnaast gekozen voor een locatie voor nieuwbouw van sociale huurwoningen in het verlengde van de Martha Karststraat en direct ten zuiden van de locatie voor de nieuwe remise.
Daar zit wat spanning tussen qua geluid, en daar is bij gekomen iets van spanning met het oog op ontploffingsgevaar. Echter niet zodanig dat Arriva zelf de beslissing heeft genomen om van die locatie af te zien. Er was een ‘mouw aan te passen’ . De provincie had wat moeite met de extra kosten om eventuele problemen met de nieuwe woonwijk op te lossen, maar daarin kon voorzien worden door wat aanpassingen aan de nieuwe remise.

De verbindingsweg tussen Heereweg en het MG-terrein is al in 2012 af geserveerd wegens te duur, landschapsvervuilend en vooral niet noodzakelijk. Waarom die weer van ‘stal’ gehaald wordt is onduidelijk totdat als reden wordt genoemd het afsluiten voor autoverkeer van Middenstreek, Nieuwe Streek en Reeweg. Dat zou noodzaken tot een omleiding langs de zuidkant van het dorp, toevallig samenvallend met de jaren geleden afgewezen Verbindingsweg.

De vraag is nu, wat was er eerder vorig jaar augustus, de uitdrukkelijke wens van één of meer collegeleden of die van één of meer coalitiepartijen, of de vraag van Bouwbedrijf Dijkstra.

De argumenten van het College zijn zowel niet duidelijk als ondeugdelijk.

De heer Hagen noemde op 21 april 2020 als reden voor een andere locatie voor de remise de spanning tussen busremise en woningbouw, zonder die spanning qua oorzaak, omvang en impact te verduidelijken. Dat is zijn werkwijze: Geloof mij nou maar, want ik zie het goed. Dat is zeer de vraag. Voor Arriva en de Provincie is een andere locatie niet een eis, zelfs geen echte behoefte, de gemeente beslist over de locatie. Dus heer Hagen: Leg nou eens precies uit waarom dat de busremise niet aan de Knuppeldam kan. Navraag bij de buschauffeurs leert ons dat de routering vanaf het MG-terrein veel meer km gaat kosten en veel meer tijd en dus veel duurder uit pakt voor Arriva. Wat betekent dat voor de beprijzing van een busritje? Er is nog geen overleg geweest met de chauffeurs, waarom niet? Dat zijn toch de kerels die het beste weten waar de knelpunten in de huidige routering zitten en hoe die opgelost kunnen worden. Stel dat de Middenstreek echt te smal en te druk is, is dan de enige oplossing de Middenstreek helemaal uit de routes te schrappen of kunnen er ook andere, verkeerskundige, maatregelen worden getroffen, bijv. éénrichtingsverkeer of instelling bepaalde uren voor auto- en evt. zelfs fietsverkeer.

De heer Hagen maakt niet duidelijk waarom het MG-terrein moet worden uitgebreid als de busremise daar niet zou komen. Uitbreiding alleen voor Dijksta? Dat komt niet sterk over, of heeft Dijkstra nog andere belangen en worden die gediend door dit College? Hoeveel plek komt er vrij met het amoveren van de manege en hoeveel ruimte heeft Dijkstra nodig, en hoeveel wil hij daar dan voor betalen of is het de bedoeling dat Dijkstra financieel gesteund wordt? Graag vernemen we welke bedrijven zich eventueel nog meer gemeld hebben naast Dijkstra, en zelfs dat hebben we nog niet zwart op wit.

De verbindingsweg komt als een duveltje uit een doosje. Afgezien van de doorsnijding van een uniek landschap, is niet duidelijk waar de realisatie van een verbindingsweg een oplossing voor biedt. Het College schermt met de wens om de Nieuwestreek en de Reeweg en de Middenstreek autovrij te maken. Waarom? Om hoeveel auto’s gaat het dan? En wie rijden er dan in die auto’s? Dat zijn toch voornamelijk auto’s van de gemeente zelf, van de lokale bedrijven en de pakketdiensten. Als dat al storend is dan is de vraag of je het probleem ook op een andere manier kunt tackelen.  We voeren hoog is het vaandel dat Schiermonnikoog een eiland van rust is, waarom wordt dan zoveel eigen verkeer en zoveel pakketdienstenverkeer toegestaan. En moet alle transport met auto’s, ook als je een hamer bent vergeten, of kan dat ook anders bijv. met elektrische bakfietsen?

Kortom, er valt genoeg te bediscussiëren voordat er tot een enorme investering voor een niet noodzakelijke weg wordt besloten.

Raad doe uw werk. Roep een halt toe aan de heilloze weg die het College is ingeslagen!


Willem Meerdink
Langestreek

April 21, 2020

Remise Melle Grietjespad I

Busroute het ‘Karrepad/Centrum dorp’.
Twee cilindertjes volgen de busroute over de dorpskaart. De rode cilinder is de bestaande route vanaf de OosterReeweg. De donker blauwe cilinder is de nieuwe route vanaf de remise
Melle grietjespad. Hieronder drie variaties

Onderstaande route verlengt de busreis met factor 1,42.
Waar bij de oude route sprake was van ’bijvangst‘ in het Centrum van het dorp ‘middenstreek/Reeweg’ is daar bij de nieuwe route geen sprake van. Voor de nieuwe route geldt meer kilometers en minder passagiers.




Hier gaat de bus een klein stukje over de Middenstreek en vervolgens via het Karelspad over de Langestreek op weg naar het Karrepad. Opgemerkt dient te worden dat niet alleen de Langestreek op deze wijze extra wordt belast, maar ook dat de huidige bussen niet in staat zijn de bocht ‘Middenstreek/Karelspad’ te nemen.
De route vraagt dus niet alleen om een verbindingsweg door de de polder maar gaat ook uit van de aanschaf van kleinere bussen. Wederom is de route langer, factor 1,8 dit keer. Ook hier kan geen sprake zijn van 'bijvangst'. Dit zal leiden tot meer meer busritten per boot.
 



Tenslotte de route in omgekeerde riching. Door geen gebruik te maken van de verbindingsweg wordt de reistijd met factor 0.87 verkort. Dat is mooi, maar de vraag is hoe de reizgers in het dorp nog bediend worden.
Er is een reden dat de buslijnen lopen zoals ze lopen. De huidige routering zorgt voor een optimale bediening van de reiziger in een zo kort mogelijke reistijd. Dat lukt doordat de buslijnen nu routes van elkaar kunnen ondersteunen waardoor een evenwichtige verdeling van de reizigers over de bussen ontstaat. Door de remise te verplaatsen en daarmee routing te veranderen wordt naast de schade die aan de Banckspolder wordt berokkend ook een gezond renderend vervoersbedrijf de nek omgedraaid.


Wake-up Call

Ingekomen stuk van het college voor
de raadsvergadering van 21 april 2020


 






...En dan blijkt dat het college er in augustus 2019 al over heeft besloten. De raad wordt vertrouwelijk geinformeerd. Gek genoeg is dat de afgelopen 8 maanden niet gebeurd.

Spandoeken


Op een later tijdstip zullen A5 raam-affiches worden rondgebracht in het dorp. Hang het voor het raam en je behoort automatisch tot de 'Vrienden van de Banckspolder'.
Kun je niet wachten om een vriend te worden, download dan nu alvast één van de onderstaande plaatjes naar keuze.
Door eenmaal op de .jpg te klikken krijgt het plaatje zijn volle grootte. Vervolgens rechtsklikken en kiezen voor 'bewaar afbeelding als...'/'Save image as...'









Spandoek naar de Reeweg














Raadsvergadering Schiermonnikoog juni 2012

Burgermeester John Stellinga neemt de handtekeningen in ontvangst van eilanders die in 2012 tegen de aanleg van een verbindingsweg door de Banckspolder zijn.

Open brief gemeenteraad 21-04-2020

Schiermonnikoog, 21-april-2020

Geachte raad van de gemeente Schiermonnikoog,
De heer D.Lepstra is projectleider OV-infra voor de provincie Fryslân. Als projectleider begeleidt hij de realisatie van een nieuwe busremise op Schiermonnikoog. Daarnaast is de heer Lepstra projectleider voor de gemeente ten aanzien van de uitbreiding van het bedrijventerrein aan het Melle Grietjespad alswel voor de ontsluitingsweg door de Banckspolder. Een man dus met twee petten op, één van de provincie en één van de gemeente.
In zijn functies moet de heer Lepstra dus voortdurend een geestelijke spagaat maken.

Aan de ene kant de provincie-boodschap verkopen dat:
-Een verbindingsweg niet noodzakelijk is voor de verplaatsing van de remise naar het Melle Grietjespad
-De routering van de buslijnen in stand kan blijven wanneer de remise verplaatst wordt naar het Melle Grietjespad
-De gemeente leidend is in de keuze van het Melle Grietjespad

Om aan de andere kant voor de gemeente te beweren dat de volgende ontwikkelingsrichting omtrent het bedrijventerrein bij het Melle Grietjespad noodzakelijk is:
1] Het uitbreiden van het bedrijventerein in oostelijke richting
2] Het aanleggen van een nieuwe (tweede) ontsluitingsweg voor het bedrijventerrein rechtstreeks op de Reeweg c.q. Heereweg
3] Het verplaatsen van de busremise naar het bedrijventerrein van het Melle Grietjespad

Deze spagaat moet er toe geleid hebben dat Arriva de mededeling heeft gekregen, van de heer Lepstra, dat u als gemeente heeft besloten dat de remise naar de locatie van de oude manege aan het Melle Grietjespad moet.
Misschien is het een idee dat u als ‘raad’, Arriva gerust stelt, dat u niets in die richting heeft gedaan. Dat nog maar net is gebleken, dat u al 8 maanden op vertrouwelijke informatie van het college wacht, die wel voornemens in die richting heeft.
U zou alle belanghebbenden een groot plezier doen en daarnaast ook alle 518 stemgerechtigden die dergelijke plannen in 2012 al naar de prullenbak verwezen.

Met vriendelijke groet,
J.H. Timmer
Vierhuizen





Bijlagen Raadsvergadering 17 okt 2017 agendapunt 10


Klik op de onderstaande links om de bijlagen in te zien.









Remise Melle Grietjespad II

'Versimpelde busroute Centrum Dorp'
Twee cilindertjes volgen de busroute over de dorpskaart. De rode cilinder is de bestaande route vanaf de OosterReeweg. De paarse cilinder is de nieuwe route vanaf de remise Melle Grietjespad.
Voor beide alternatieve routes hieronder geldt dat de het bedieningsniveau van de reiziger aangetast wordt door de middenstreek uit de route te halen en daarmee de efficientie.

In deze route wordt de kruising Melle Grietjespad/Middenstreek overgestoken het Martjeland op om rechts af te slaan naar de Lange streek. De route maakt geen gebruik van de verbindingsweg en zorgt met factor 0.86 voor een kortere reis. Een route waar de bewoners van Martjeland en hen die door de doorsteek naar de Langestreek worden getroffen niet blij mee zullen zijn.

 



Onderstaande route maakt gebruik van de rondweg om de reizigers op de langestreek te bedienen. Aan de westkant van de Langestreek is een rotonde geplaatst zodat de bus via dezelfde route terug kan rijden naar de Heereweg. De reistijd van deze route is factor 1,77 langer dan de huidige route.


handtekeningenlijst 2012

De handtekeningenlijst van 2012 kan, met een kleine aanpassing, weer gebruikt worden. Het is jammer dat de politiek keer op keer blijft doordrammen terwijl de eilander zich al heeft uitgesproken tegen deze plannen. In 2012 werden 518 handtekeningen onder de stemgerechtigden opgehaald en aan de burgermeester aangeboden om de plannen van de gemeente een halt toe te roepen.
 Dit keer is de tactiek van de politiek het wonen op de Middenstreek ondraaglijk te maken door het 'kleine bedrijventerrein aan het Melle Grietjespad op te vullen en uit te breiden, om vervolgens met de schijnoplossing -'de verbindingsweg'- aan te komen. Het is van belang dat de plannen ditmaal voorgoed van tafel gaan en niet in een lade verdwijnen, waar ze straks weer uit te voorschijn komen.


Grutto

Ontwikkelingen...Grutto vanochtend, hoek Reeweg - Heereweg; geen goede plek voor een nieuwe weg!


Polderimpressie