May 29, 2020

Tweede brief b&w

                                                                                                                                               25-05-2020
Geacht college,

Op 20 april heb ik u mijn visie gestuurd m.b.t. de uitbreiding van het bedrijven terrein aan het Melle Grietjespad en verlenging Hereweg. Tot op heden heb ik daar nog geen reactie op gehad, anders dan dat het is gearchiveerd.
Na het geven van mijn mening is er wel wat veranderd. De portefeuille verkeer is naar de voorzitter van het college gegaan. Hierdoor was ik even verrast, immers deze voorzitter is lid van een partij die milieu, natuur en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.Ook geen blokkendozen aan de randen van dorpen en steden voor bedrijven.
Mijn hoop was dat er een wending zou komen in de voorbereiding van het voorstel gezien, de groene idealen van de voorzitter.
De uitbreiding van het bedrijven terrein en aanleg van een verlengde Hereweg zijn zaken die indruisen tegen natuur waarden van de polder. Ook zullen de bij de aanleg milieu aspecten onder druk komen te staan.(b.v. stikstof- en CO2 uitstoot) En een groot bedrijf aan de rand van ons mooie dorp is niet van deze tijd. Verder kunnen de plannen de boerderij Springfield in de problemen brengen. Een bedrijf dat zich inzet voor een milieu vriendelijke bedrijfsvoering door b.v. groene energie op te wekken door zonnepanelen.

Mijn optimisme was helaas maar van korte duur. De voorbereidingen van B&W gaan op volle kracht door zonder dat iemand weet wat de plannen zijn.            Er wordt wel van alles beloofd. B.v. op 18 mei zegt  de voorzitter van B&W aan omroep Friesland, dat op de ophef over de plannen niet worden begrepen door het college. Het is nog lang niet zover. Echter, 2 dagen later wordt de raad mede gedeeld dat zij op 7 juli een bindende uitspraak moet doen over de plannen. Het is allemaal heel kort door de bocht.

Verder het volgende; de raad is een gekozen instituut die de bevolking van ons eiland vertegenwoordigd bij de gemeente. Zij is de waakhond van de eilanders om de gemeentelijke plannen te wegen en goed of af te keuren. Daar de opkomst bij de verkiezingen van de eilander raad altijd hoog is, mogen we spreken van de hele bevolking van Schiermonnikoog!
 Op 14 mei 2005 heeft de raad, lees bevolking van Schiermonnikoog, een structuurplan aangenomen waarin vele zaken voor de toekomst van eiland werden vastgelegd. Hierin is ook het bedrijven terrein aan de orde gekomen. Zoals u weet werd er daar vastgelegd: “zware” bedrijven naar de Veerweg en e.v “lichte” bedrijven e.v.t. aan het Melle Grietjespad. Dat was de wens van de raad, dus de bevolking.
Een tweede raadsbesluit t.a.v. verlening Hereweg en uitbreiding bedrijven terrein in was 2012. Toen was er ook sprake van dezelfde ideeën . De vertegenwoordigers van de eilander bevolking, de raad, hebben die plannen van het toenmalige college afgewezen. De reden daarvan is alom bekend, veel te duur, onnodig en maatschappelijk onverantwoord.
Dan is er nog een derde raadsbesluit wat haaks staat op de huidige plannen. De verplaatsing van de bus remise. In 2017 werd er gekozen voor de stalling van de bussen nabij de brandweer garage. Logistiek gezien de beste plaats. Van wrijving tussen woningbouw en deze stalling was toen en is nu geen sprake, als de goede plannen maar worden aangewend.

Er moeten dus in mijn ogen en die van de meeste andere eilanders, wel heel zwaar wegende zaken zijn die het rechtvaardigen om boven genoemde plannen door te zetten. Deze plannen zijn tot nu toe in nevelen gehuld. Natuur en milieu schade, cultuurhistorische waarden en drie raadsbesluiten, wensen van de eilanders, worden in de wind geslagen. Te gek voor woorden!

In de laatste nieuws brief lees ik een stukje  over een duurzame toekomst voor Schiermonnikoog, mooi groen omlijnd. Er moet een plan komen voor een duurzame toekomst op ons eiland, niks mis mee. Maar hoe gaat dat plan er komen? Ik citeer; Dit doen we samen met bewoners en ondernemers op Schiermonnikoog. Waarom is het nu zo moeilijk om eerder genoemde plannen van Melle Grietjespad en Hereweg, die nu binnen kamers ontwikkeld zijn, niet eerst samen met bewoners en ondernemers te bespreken.
De nu bewandelde weg minacht de mening van de bevolking, zeker van de mensen die het direct aangaat. U wist uit het verleden dat dit voor vele eilanders een heikele kwestie is.

Ik wil daarom nogmaals met klem vragen, stop met het vernietigen van een mooi stukje authentiek eiland. Er zijn voldoende alternatieven, die de plannen overbodig maken (structuurplan 2005), ga daar mee aan de slag!


Dit wilde ik nog even kwijt, vriendelijk groet Jelke Blaauwwiekel.