May 23, 2020

Antwoord van de provincie


Op 20 april ontving de gedeputeerde van de provincie Friesland, A.Fokkes-Kelder, een brief van de heer Carrette waarin hij zijn zorg uitspreekt over de op hande zijnde verplaatsing van de busremise naar het Melle Grietjespad in relatie met de aanbesteding openbaar vervoer Schiermonnikoog. Ondertstaand de reactie van de gedeputeerde via de loco-provinciesecretaris die er op neer komt dat;

1] Het de provincie niet uitmaakt waar de busremise komt. De gemeente is leidend en de Provincie volgt.

2] Er genegeerd wordt dat, projectleider Lepstra, Arriva heeft meegedeeld dat de raad van Schiermonnikoog reeds heeft besloten, de busremise naar het Melle Grietjespad te verplaatsen.


Dat laatste is enigszins zorgelijk. Je zou verwachten dat dergelijke uitspraken door een ambtenaar van de provincie voor de nodige onrust zou zorgen binnen een provincie, die zich nu juist amoreel en neutraal wil opstellen. Dat blijkt niet het geval. Sterker, uit een zin als "Ook daar hadden beperkte ingrepen moeten plaatsvinden" blijkt de provincie al uit te gaan van de verplaatsing van de busremise naar het Melle Grietjespad.
Opnieuw, de raad van Schiermonnikoog moet daar nog een besluit over nemen!
Onderstaand de gedigitaliseerde brief met behulp van OCR software. Onderaan deze post vindt u de "orginele" scans van de brief terug.





Leeuwarden, 18 mei 2020


Onderwerp : Reactie brief over de verplaatsing Busremise in relatie met de aanbesteding van het Openbaar Vervoer op Schiermonnikoog




Geachte heer Carrette,

Langs deze weg reageren wij op uw brief van 20 april jl. aan gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder over de verplaatsing van de busremise in relatie met de aanbesteding van het Openbaar Vervoer op Schiermonnikoog. Wij zullen hierbij puntsgewijs ingaan op de door u aangedragen opmerkingen, suggesties en vragen.
U geeft aan dat de gemeente Schiermonnikoog geen zienswijze heeft ingediend bij de provincie ten aanzien van de aanbesteding van de nieuwe busconcessie. De provincie heeft echter wel een reactie van de gemeente ontvangen. ln deze brief gaat de gemeente ook in op de realisatie van een nieuwe busremise bij het Melle Grietsjespad.
Ten aanzien van deze locatie van de nieuw te realiseren busremise is de provincie volgend aan de gemeente. Zoals u in uw brief al aangeeft gaat het om een besluit van de gemeenteraad en voor wijzigingen ten aanzien van dit besluit, verwijzen wij u dan ook naar de gemeente.
Bij de eerder gedane analyses voor een nieuwe locatie van de busremise waarbij ook deprovincie betrokken is geweest, zijn verschillende locaties naast elkaar gezet en met elkaar vergeleken. Uit deze analyse bleek dat de locatie Melle Grietsjespad geschikt is voor een te realiseren remise met beperkte invloed op routering en dienstverlening op het Waddeneiland. Ook zonder de realisatie van een ontsluitingsweg.


Voor de realisatie van een busremise aan het Melle Grietjespad zijn verder beperkte ingrepen in bestaande infrastructuur nodig. Zo zal het bestaande Melle Grietjespad iets verbreed moeten worden en zal hier en daar een bochtverruiming moeten worden gerealiseerd. Deze ingrepen zijn vergelijkbaar met ingrepen die plaats hadden moeten vinden bij een busremise op de locatie aan de Knuppeldam. Ook daar hadden beperkte ingrepen moeten plaatsvinden. Het realiseren van een extra ontsluiting van het Melle Grietjespad is geen noodzaak voor het functioneren van de busremise. Daarom is dit dus ook geen onderdeel van de zaken die de provincie op het eiland wil realiseren. Het realiseren van een busremise op de locatie van de manege past binnen de huidige bestemming en de gronden zijn in eigendom van de gemeente. Uiteraard zal de inpassing daarvan op die locatie nog enige afstemming met de omgeving vragen. lets waar de provincie zorgvuldig invulling aan zal geven. Bestemmingsplanwijzigingen en onteigening zijn hierbij niet noodzakelijk.



De heer Lepstra geeft namens de provincie invulling aan de realisatie van een busremise op het eiland. Ten aanzien van de beschikbare locatie vaart hij daarbij op de beschikbare locatie die de provincie door de gemeente wordt aangereikt. Uiteraard beoordeelt de provincie dergelijke locaties op financien en de geschiktheid qua routering en dienstverlening.
De provincie heeft geen voorkeur voor een locatie en laat dan ook geen locatie (Oost aan de Knuppeldam) los. De provincie volgt hierin het besluit van de gemeente. De gemeente heeft aangegeven dat een realisatie van een busremise qua ruimtebeslag aan de Knuppeldam teveel negatieve invloed heeft op de (voor de gemeente prioritaire) ontwikkeling van woningen op die locatie.



De provincie heeft daarop vervolgens instemmend gereageerd op het verzoek van de gemeente om een provinciaal projectleider aan de gemeente uit te lenen voor twee andere gemeentelijke initiatieven; uitbreiding van bedrijventerrein en een extra ontsluiting van het Melle Grietjespad. Uw stelling dat de provincie hier belangen bij zou hebben, wijzen wij van de hand. Dergelijke uitwisseling van kennis en inzet komt vaker voor en vinden hun legitimatie in een beperkte capaciteit en ervaring aan de kant van de gemeente met dergelijke projecten. De heer Lepstra vervult hier enkel de rol van projectleider namens de gemeente en is verantwoordelijk voor het goed doorlopen van het proces. Er is in die rol geen enkele vermenging met inhoudelijke standpunten vanuit de provincie.



Zoals eerder gesteld is de provincie volgend op de keuzes van de gemeente. Het heroverwegen van keuzes ten aanzien van Oost zou u daarom aan de gemeente voor moeten leggen.



Wij onderschrijven de door u geuite zorgen in uw brief dan ook niet. Zoals eerder ver meld zien wij zeer beperkte effecten op de routering en dienstverlening van het OV bij een realisatie van een busremise op de locatie Melle Grietsjespad. Deze staan de huidige ontwikkelingen dan ook niet in de weg. Wij gaan er daarbij vanuit dat de nieuwe bus remise klaar voor gebruik is bij aanvang van de nieuwe busconcessie.

Gedeputeerde Staten van Fryslân,
drs. A.A_M. Brok, voorzitter


R.E. Bouius-Riemersma, MBA MCM, secretaris
voor deze, de loco-provinciesecretaris











No comments:

Post a Comment