May 23, 2020

Brief aan de raad 4 mei 2020

Geachte raad van Schiermonnikoog.

Van het college van burgemeester en wethouders heeft u een voorstelcontvangen over de uitbreiding van het industrie terrein aan het Melle Grietjespad en de daarmee verband houdende verlening van de Hereweg.

Wanneer u het voornemen heeft om met boven genoemd voorstel in te stemmen dan gaat u voorbij aan drie raadsbesluiten uit voorgaande jaren.

Als eerste wil ik u erop wijzen dat u op 14 juni 2005 het structuur plan Schiermonnikoog heeft goed gekeurd. Hierin staat onder punt 4:

4. Uitbreiding van het bedrijventerrein aan het Melle Grietjespad.

In het structuurplan is aangegeven dat bedrijven die het dorp ontgroeien moeten worden verplaatst naar een bedrijventerrein. Daarbij is het de bedoeling dat de lichtere bedrijven worden verplaatst naar het berdrijventerrein aan het Melle Grietjespad en dat zwaardere bedrijven hun plek vinden aan de Veerweg.
Met het oog hierop vinden wij het niet wenselijk om de uitbreiding aan het Melle Grietjespad te laten vervallen. Wel zal een mogelijke uitbreiding uiterst zorgvuldig dienen plaats te vinden met een goede inpassing in het landschap. Een eventuele uitbreiding zal royaal in het groen worden gezet.


Hierin  staat onomstotelijk dat het industrie terrein niet uitgebreid moet worden met zware bedrijven. In voorstel van B&W komen er zware bedrijven naar het Melle Grietjespad. Bouwbedrijf Dijkstra en de busremise.

Een tweede besluit wat wordt genegeerd is die van het afblazen van de verlening van de Hereweg in 2012. De motivatie van het niet aannemen van dat besluit was dat de kosten voor een dergelijke verlening veel te hoog zijn de financiƫle draagkracht van de gemeente. Ook de maatschappelijke onrust die er toen heerste was mede de aanleiding om het voorstel te verwerpen.


Even als in 2012 is nu de maatschappelijke onrust weer groot. Er zijn weinig eilanders die zich kunnen vinden in deze onnodige plannen. Daarnaast zullen de kosten van de voorgestelde uitbreiding bedrijven terrein en verlening Hereweg vele malen groter zijn dan in 2012. Bovendien is er in voorstel voorbij gegaan aan extra maatregelen die daar ook bij horen waardoor de kosten nog hoger worden. Te denken valt aan de verbreding van het Melle Grietjespad en de weg op het industrieterrein zelf. Hier kunnen grote auto` s elkaar niet passeren.
Ook kosten voor onteigening van de benodigde grond zijn niet onaanzienlijk. Bovendien kan het zomaar zijn dat de onteigening verzoeken niet worden gehonoreerd van wege het raadsbesluit over het structuurplan van 14 juni 2005. Hierin staat immers een alternatieve locatie.

Het laatste besluit wat u gaat negeren is het aan wijzen door de raad van de verhuizing van de bus remise naar de Kuppeldam van oktober 2017. Deze verhuizing naar de Knuppeldam is logistiek gezien de beste optie voor de bus stalling. Dat zal voor de totstandkoming van het besluit in 2017 ook van groot belang geweest zijn.

U als leden van de gemeenteraad bent gekozen door de eilander bevolking, om hen te vertegenwoordigen bij de gemeente. Wanneer de bevolking massaal aangeeft het niet eens te zijn met een voorgenomen voorstel van B&W, dan zou u zich moeten conformeren met de wens van die bevolking. Dat de bevolking zich niet kan vinden is duidelijk. De kosten die dit allemaal met zich mee gaan brengen komen op het bordje van de eilanders. De nieuwe bedrijven hoeven daar geen bijdrage voor te leveren. Daarnaast is het een aantasting van de Banckspolder. Het zicht vanaf de dijk richting dorp zal worden vervuild met blokkendozen en een zwart lint in de vorm van een teerweg die niet in het mooie landschap passen!

Als u dus besluit om het voorstel aan te nemen gaat u 4 keer tegen de wil in van de bevolking. Drie keer om een besluit van de raad(gekozen vertegenwoordigers van de bevolking) te negeren en 1 keer de mening van de bevolking die er nu heerst.

Mijn voorstel is, voordat u gaat besluiten om ons eilanders met hoge kosten op te zadelen en een mooi stukje polder te verpesten ga eens praten met belanghebbenden. Ga SAMEN met de mensen die er mee te maken hebben overleggen in het BELANG VAN SCHIERMONNIKOOG! Ga niet in op het drammen van een B&W die niet luisteren wil naar de eilanders. Een B&W die hier nog maar net komt kijken en weer zal vertrekken als het onheil is geschied en wij met de ellende blijven zitten.

Vr.gr. Jelke Blaauwwiekel.