April 11, 2023

De stand van zaken.

 Schiermonnikoog, 11 april 2023

 
 
Op wat getouwtrek na tussen de stichting en het college over openbaarheid van informatie omtrent de geplande verkoop door de gemeente van de voormalige grond van de manage aan het Melle Grietjespad aan bouwbedrijf Dijkstra is er weinig nieuws te melden op het blog.
Er loopt momenteel een gerechtelijke procedure om de opgevraagde informatie alsnog openbaar te krijgen via een beroepsschrift bij de Rechtbank Noord Nederland. Zelfs zonder dat de informatie vrij komt is deze procedure al vrij pijnlijk voor het college. De stukken die naar de rechter zijn gegaan maken meer dan duidelijk dat het college in weerwil van het Didam-arrest bezig is om één inwoner van Schiermonnikoog te bevoordelen bij de verkoop van de grond. Daarnaast moet het ook vrij pijnlijk zijn voor de burgemeester persoonlijk. Als voorzitter van de adviescommissie Openbaarheid en Informatiehuishouding spreekt zij zich uit tegen het zwarten van informatie. Het lijkt wel ‘topsport’ te zijn geworden aldus de voorzitter. Daarnaast hekelt zij, als voorzitter van de commissie, het argument dat overheden te pas en te onpas gebruiken, dat het vrijgeven van informatie schadelijk is voor het functioneren van de overheid. Een argument met een zeer beperkte uitzonderingsgrond die slechts in uitzonderlijke crisis situaties gebruikt zou mogen worden, aldus Wim Voermans hoogleraar Staatsrecht van de universiteit van Leiden.

Kennelijk heerst momenteel een crisissituatie op Schiermonnikoog want niet alleen wordt er kwistig gezwart, ook het ‘functioneren van de overheid’ wordt als argument in de strijd gegooid om informatie achter te houden. Wij houden u op de hoogte van de uitspraak door de bestuursrechter.

Ondanks dat de stichting het dit college lastig maakt om haar plannen uit het zicht van de openbaarheid te voltooien, weerhoudt het dit college niet om in weerwil van het Didam-arrest haar plannen voort te zetten. Een laatste voorbeeld hiervan vond afgelopen december plaats. Het bedrijf 12Join werd ingezet door het college om de behoefte naar bedrijfsruimte op Schiermonnikoog in beeld te brengen. Opvallend was dat de grond aan het Melle Grietjespad nadrukkelijk geen onderdeel uitmaakte van het onderzoek. Onduidelijk is of dit als een poging moet worden gezien om aan te tonen dat er buiten bouwbedrijf Dijkstra geen interesse is voor de grond van de voormalige manage.

De raad van Schiermonnikoog was een kleine twee maanden eerder via een memo geïnformeerd over de stand van zaken rond de verkoop van de grond op het bedrijventerreintje aan het Melle Grietjespad. De belangrijke mededeling uit de memo luidt:
Wij kiezen voor deze aanpak om tijdens de verkennende gesprekken ook antwoord te kunnen geven indien gevraagd wordt naar de mogelijkheden op bedrijventerrein Melle Grietjespad. Het is niet opportuun om gesprekken hierover te voeren met gegadigden zonder dat duidelijkheid kan worden gegeven over de eventuele bedrijfsverplaatsing van het bouwbedrijf.

Bij vragen in de raad naar aanleiding van de onderzoeksopdracht door 12Join, bleek niet dat er al duidelijkheid kon worden gegeven over de bedrijfsverplaatsing van het bouwbedrijf.
Het college is daarmee-volgens haar eigen woorden- niet opportuun bezig. Hopelijk komt met dit inzicht, de constatering dat het beter is om zich als gemeente te houden aan de voorschriften van het Didam-arrest. Afgelopen maart heeft de gemeente Rhenen mogen meemaken wat kan gebeuren als een gemeente dit niet doet. De verkoop van een stuk grond werd nietig verklaard door de rechter in een kort geding dat tegen de gemeente was aangespannen. De reden voor de nietig verklaring was dat niet alle belangstellenden even veel kans hadden gehad om mee te bieden bij de verkoop.

Het spreekwoord ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’ dringt zich hier op.
 
 
bunk timmer, namens de vrienden
 
 
 
 
 

 
illustratie Bunk Timmer 
 
 
 
 
 
 
 






No comments: