October 20, 2021

Stichting tot Behoud en Herstel Cultuurhistorische Waarde Banckspolder

 Schiermonnikoog, 20 oktober 2021

Sinds maart 2020 vergaderen 'de vrienden van de Banckspolder' over de stand van zaken met betrekking tot de Rondweg, de Buslus, de Busremise en de Uitbreiding van het Bedrijventerrein. Zaken die een directe en zeer nadelige invloed zouden kunnen hebben op het wel en wee van de Banckspolder. U heeft de visie van 'de vrienden' over deze plannen van het college kunnen volgen via de publicaties op het blogspot en de Polderbodes die huis aan huis verspreid zijn.
 
Het is de vrienden op deze manier -met de gezamelijk krachtsinspanning van het gehele dorp- gelukt om de desatreuse plannen die dit college voor ogen had in ieder geval voorlopig tegen te houden.
 
Het is nog niet helemaal gedaan. Het college voegt de verplaatsing van het bouwbedrijf aan het eind van het proces toe aan de 'Ruimtelijke Ontwikkelingen Schiermonnikoog'. Zij maakt het mogelijk dat het onderwerp zo, zonder enig verdere discussie, kan meeliften in de besluitvormende raadsvergadering. Een meerderheid van de raad, bestaande uit de coalitie-partijen, gaat akkoord met deze gang van zaken.
 
En daar zijn we nu aangeland. De kromme redenering ‘de raad heeft gevraagd om in te zetten op verplaatsing van het bouwbedrijf en dat voeren wij vervolgens netjes uit' is in volle gang. Het idee dat het college terug zou komen bij de raad om de voorwaarden te bespreken van deze verplaatsing blijkt een gepasseerd station. Uit diverse bronnen hebben we vernomen dat de raad geen goedkeuring meer wordt gevraagd over de verplaatsing van het bouwbedrijf. Het standpunt van het college is dat de raad al heeft ingestemd. Onderstaand de redenatie van dit college voor dat besluit (samengesteld uit diverse bronnen).
 
Op 6 juli 2021 besluit de gemeenteraad in te zetten op de verplaatsing van het bouwbedrijf naar de locatie van de voormalige manage op bedrijventerrein Melle Grietjespad en hieraan nader te bepalen voorwaarden te stellen.
Het college beschouwt de voorwaarden als haar voorwaarden, voorwaarden die door het college zullen worden gesteld aan de verplaatsing. Niet als voorwaarden waar de raad eerst nog mee dient in te stemmen. De raad heeft immers geen voorbehoud gemaakt tijdens het instemmen met de plannen van het college.
Daarnaast is het college van mening dat verkoop van de grond niet onder het aanbestedingsrecht valt, maar privaatrechtelijk afgehandeld kan worden en daarmee geen goedkeuring behoeft van de raad.

 
De vrienden van de Banckspolder hebben de gemeente laten weten geïnteresseerd te zijn in de vrijkomende locatie op het bedrijventerrein Melle Grietjespad. Dit met de inzet de grond terug te geven aan de polder. Deze plannen stroken niet geheel met het vigerend bestemmingsplan maar dat doet de verplaatsing van een bouwmarkt naar het bedrijventerrein evenmin. Onder de specifieke gebruiksregels die in strijd zijn met de bestemming wordt in ieder geval de vestiging van detailhandel op het bedrijventerrein gerekend. Exit verplaatsing bouwbedrijf zou je zeggen.
Het college probeert de bouwmarkt nu weg te schuiven onder 'bestaande ondergeschikte detailhandel'. In het voorontwerp-bestemmingsplan is deze gelegenheidsomschrijving al opgenomen. Het moge duidelijk zijn dat de vrienden hier niet mee akkoord gaan. Om de keuze van de vrienden om de grond terug te geven aan de polder, kracht bij te zetten heeft zij zich van stichting in oprichting opgewaardeerd naar 'Stichting tot Behoud en Herstel Cultuurhistorische Waarde Banckspolder'.
 
De stichting zal zich de eerste tijd vooral inzetten om een historische fout als de plaatsing van het bedrijventerrein aan het Melle Grietjespad ongedaan te maken.
 
Het uiteindelijke streven van de stichting is om zich in te zetten en alle vrijkomende stukken grond op het bedrijventerrein "terug te geven" aan de polder, zodat de rijke groene weide weer vrij spel krijgt.
 
Het geheel aan doelstellingen van de stichting is terug te vinden in de stichtingsakte.
 
 
Bunk Timmer, namens 'de vrienden'