February 11, 2021

Schoonheid als Bescherming bieden.

Lieve lezers,
 
Met dit schrijven probeer ik jullie te bereiken vanuit een andere dan meestal, toch politieke of negatieve kijk op o. a. het uitvoeringsbeleid van Natuurmonumenten en plannen van B en W.  De aanleiding is een artikel in de LC van 10 febr. 2021. Een artikel waarin gewoon als nieuws staat, dat Den Haag met minder en alleen schone vormen van vervoer gaat werken.
 
Ons prachtige eiland benaderen vanuit schoonheid is een heel realistische kijk. Het getal van hier puur vertoevende burgers en toeristen is bij ons erg groot. Zij verdienen onze eenvoudige zorg. Hoe kan een autovrij eiland in ons buurland bv wel een logistiek goed te organiseren  bevoorrading krijgen? Gewoon, zonder heel veel vrachtauto’s? Als het getij verloopt verzet men de bakens. Mijn voorstel is om besluiten, die de schoonheid van het eiland aantasten kunnen, voorlopig te stoppen. Deze Corona heeft de meeste mensen de ogen geopend voor de dingen in het  leven, die er echt toe doen. Natuur, gezonde levensstijl, zorg  en tijd voor elkaar en anderen. ( Dit staat even los van de mensen, die afhankelijk waren van hun directe zorg voor hun levensonderhoud. Dit is nl veel erger.)
 
Wat de gevolgen op langere termijn zijn, van deze nieuwe inzichten weten we nu nog niet. De ratrace lijkt wel voorbij en kan door de levens -en klimaatdoelen ook nooit meer terug komen in de oude vorm. De pure natuur is verrassend belangrijk gebleken, steeds weer. Dit is ook een kurk waar een groot deel van de eilander economie op drijft. Schoonheid en quality time worden hier op ons eiland, graag beleefd en gedeeld. Het Nationaal park koos samen met de Vvv  voor een groot gebouw aan de Reeweg. Door deze move, kan het toch niet ijveren voor minder natuur?  Het dorp ligt er mooi bij. Bedrijven kunnen zich aanpassen door of efficiënter te rijden, minder auto’s te gebruiken of op andere tijdstippen te rijden. Je roeit maar met de riemen, die je hebt of kunt krijgen met een mooi voorstel. Schakel eilander of betrokken jeugdigen in, zij weten al zoveel meer over andere en schone vormen van vervoer en / of minder  vervoersmiddelen in kunnen zetten.
 
Het gaat om denken in en over de mogelijkheden, die nu aanwezig zijn zonder dat wij het weten.  Geef degenen, die denken problemen te krijgen de kans om hun eigen Schone  oplossingen te bedenken. Geef  hiervoor beloningen of schrijf een geweldige prijsvraag uit voor € 10.000,-.  Als B en W hoef je echt geen weg te bedenken. Echte eilanders denken graag mee aan oplossingen voor een mooi leefbaar eiland. Deden dit al vele malen met enorm veel plannen. Mijn voorstel is om mede ook door Corona met haar weinige contact mogelijkheden:  “ Neem minimaal”  een jaar pauze als B en W. Om gewoon tijd en rust en daardoor overzicht te creëren.  Komt er daardoor ook nog teveel geld in de pot? Wanneer we ook mondiaal durven denken.... een weg kost miljoenen. Wat een mooie kop zou dit zijn in de krant. Schiermonnikoog stelt onderzoek naar weg uit en doneert 30.000 aan vaccins voor Afrika. Heerlijk nieuws. Schoonheid, eerlijkheid en ook mondiale verantwoordelijkheid.
 
Natuurmonumenten zou de kosten van 350. 000 euro voor haar zinloze bomenkap nu ook niet meer kunnen  verantwoorden lijkt mij, zolang stikstof in de lucht hangt veranderd de omgeving nl niet. Blijven bomen snel groeien.  Schoonheid en gezond verstand versus op sommige plekken teveel geld. Als er een beter liefdes medicijn tegen ego’s komt, misschien dan komt er meer oog voor natuurlijke schoonheid. Besluiten krijgen vanaf nu een check. Is dit een besluit van je ego of een uit liefde. Moeilijker schijnt het nooit te zijn. Elke besluit weer heeft op het eiland, die vanzelfsprekende vraag nodig; van de schoonheid en de liefde. Dierbare bestuurders “ B en W van Schiermonnikoog “ stel alles een jaar uit. Corona vraagt al zoveel energie. Ik vraag het ook, om svp een stuk rust in onze eilander gemeenschap.
 
Groet Garda Meerdink